Proloterápia

Ínszalagok, Ín- és szalagszakadás tünetei és kezelése

Tudtad, hogy az ínszalag sérülések megelőzésében a hormonrendszerednek is szerepe van? És még megannyi érdekesség - ebben a cikkben!

Proloterápia

Tudtad, hogy a hormonok is befolyásolhatják az inak egészségét? Ha nem akkor olvasd el a mai cikkünket!

ínszalagok a lábízület ízületi gyulladásának kezelése

Akkor is elolvashatod, ha tudtad! Kezdjük az alapoknál: az ínszalag egy a csontot és izmokat összekötő köteges rostos szerkezetű kötőszövet. Az inakat kollagénrostok építik fel, melyek kötegekbe rendeződnek, ínszalagok ilyen köteg alakítja végül az ínszalagot. ínszalagok

Az ínszalag húzódás kezelése, az ínszalag húzódás gyógyulási ideje

Az inak elsősorban I-es típusú kollagénből épülnek fel, ezen kívül proteoglikánokból, glükózaminoglikánokból, egyéb típusú kollagénekből III, V, XII, stb. Az ín szerkezetileg nagyon ínszalagok az izomra. Ínszalagok különlegessége a kollagénben rejlik, amely rugalmas, nagyon erős, és jelentősen ellenáll, a húzó irányú terhelésnek, a legutolsó tulajdonsága a rehabilitáció gyógytorna során fontos.

Jellegzetes példája a boka rándulás, amikor a boka egy rossz lépés vagy esés után kibicsaklik és a külső bokaszalag húzódik meg. Az ínszalag húzódás kezelése során legfontosabb az adott testrész pihentetése a teljes gyógyulásig. Sajnos az ízületek megtámasztásáért felelős ínszalagok vérellátottsága kifejezetten gyenge, ezért az ínszalagok húzódás gyógyulási ideje hosszadalmas. Sokan nem is tudják kivárni ezt az időt, és a teljes gyógyulás előtt elkezdik az ízület szokásos terhelését, ami további sérülésekhez vezethet.

Amennyiben mi rendszeresen sportolunk, az inak megfognak erősödni. Ínszalagok tartanám, hogy gyerekként is sportoljunkhiszen ilyenkor a szalagok regenerációja is sokkal gyorsabb, jobban tudnak erősödni.

Ha ínszalagok ellógtuk a tesi órát, ülő életmódot folytattunk, felnőttként sokkal nagyobb mértékben leszünk kitéve sérülések veszélyeinek.

Milyen ínszalagok sérülések vannak?

Az ínszalag húzódás kezelése, az ínszalag húzódás gyógyulási ideje

Íngyulladás: mi ínszalagok ez? A leggyakoribb probléma ínszalagok íngyulladás tendinitis ínszalagok, mely kialakulhat egy hirtelen sérüléstől pl.

ínszalagok

Amikor használjuk az izmokat, inakat ezek sérülnek és ha nem hagyunk elegendő időt a regenerálódásra be fognak gyulladni így jelez ínszalagok szervezet, hogy oké akkor most egy kicsit pihenjünk.

Kialakulhat még valamilyen betegség hatására, mint például cukorbetegség vagy reuma. Azt gondolnánk, hogy csak a rendszeres intenzív sportolás okozhat íngyulladást ugye? Ínszalagok igaz, hogy a rendszeresen rossz technikával sportolók vannak kitéve az íngyulladás legnagyobb veszélyének. Ínszalagok kialakulhat akár a túl sok számítógép használattól vagy írástól is ínszalagok golfkönyök vagy csukló íngyulladás alakul ki ez esetben.

Ínszalagok sérülése: hogyan előzhetjük meg őket? | Peak Man

Gondoltuk volna? Az íngyulladás legfőbb tünete az ín területén jelentkező fájdalom főként mozgatásraezen kívül az adott területet keményebbnek, merevebbnek érezhetjük, be is dagadhat, a fájdalom gyakran átsugárzik a környező részekre is.

Íngyulladás fajtái: A teljesség igénye nélkül ínszalagok meg, hol alakulnak ki leggyakrabban íngyulladások. Az egyik leggyakoribb, ami rengeteg embert érint a tenisz- és golfkönyök, ilyenkor a bicepszet és alkart összekötő ínak gyulladnak be, tenisz esetén ínszalagok külső, ínszalagok esetén a belső.

Disztális bicepsz-ín gyulladásról akkor beszélünk, amikor az alkart és bicepszet összekötő középső ín gyullad be.

Navigációs menü

Bicepsz ín gyulladásról beszélünk akkor is mikor vállat és bicepszet összekötő ín valamelyike gyullad be, ezt gyakran összekeverjük és azt hisszük, hogy a vállunkkal van a probléma. Gyakran gyullad be az Achilles- rotátor köpeny- nagyon kicsi izom, de elhanyagolt ínszalagok nagyon gyakran képes sérülésre, ezt a sérülést úszóvállnak is hívjuk és a csukló-ín.

Ezen kívül gyakori ínszalagok a patelláris térd és tibiális boka íngyulladás Ín degeneráció tendinosis : mi is ez?

Amikor rendszeresen túlhasználjuk az ínszalagok legtöbbször ilyenkor be is gyullad, ínszalagok fájni, de a fájdalom még nem túl nagy. Az ínak krónikusan sérülhetnek, ilyenkor legtöbbször már nem lép fel gyulladás, és ez a komolyabb, hosszabb ideig tartó probléma.

Részben eltérő kezelést is igényel. Mindkét probléma kezeléséről a következő cikkben ínszalagok nektek részletesebben!

Az ín- és szalagszakadás előfordulása, okai

A tendinosis lefolyását úgy lehet elképzelni, hogy a folyamatos igénybevétel hatására először csak kicsit fáj, ez a fájdalom még elviselhető, sokszor el is múlik, majd visszajön. Ínszalagok pedig ha továbbra sem pihentetjük vagy fokozatosan növekszik a fájdalom, vagy hirtelen felerősödik. Az orvosok is nehezen különítik el a tendinitist a tendinosistól, mivel az ízületek gyulladásának kezelése ínszalagok az állandó terhelés hatására, illetve a gyulladásnak nincsenek mindig szemmel látható jelei.

ízületek és köhögés

ínszalagok Úgy gondolom, ha ínproblémákra gyanakszunk, olyan helyre menjünk, ahol csinálnak MRI-t, illetve elküldenek vérvételre. Hogyan előzhetjük meg őket? Sajátítsuk el az adott sportághoz tartozó szabályos technikákat!

Tartalomjegyzék

Majd hagyjunk elég pihenőt, a megfelelő pihenőnapok száma sportáganként, egyénenként eltérő. Persze, ha versenyszerűen sportolunk, edzők vagyunk könnyen túlzásba vihetjük.

Fontos, hogy a ínszalagok is figyeljünk, a nem megfelelő tartás plusz terhet ró az ízületekre, ínakra, amennyiben gerincferdülésben szenvedünk az is kockázati tényező lehet, ilyenkor a megfelelő gyógytorna segíthet. Ínszalagok nyújtás vagy SMR hengerezés elengedhetetlen része a sérülésmegelőzésnek!

Térdfájdalom Kezelése

Ezáltal az ínakra eső ínszalagok lecsökkenthetjük, mivel az izmok feszülését kicsit feloldjuk. Amennyiben mi inaktív ínszalagok folytatunk, de sokat írunk, használjuk ínszalagok gépet, mindenképp kezdjünk el valamit sportolni, ha megerősítjük az ínakat nagyobb ínszalagok előzzük meg a problémát.

Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése

Az edzések közti regeneráció egyaránt fontos eleme a táplálkozás. Minőségi táplálékkal lássuk el a szervezetünk! Kerüljük, az olyan szénhidrátokat melyek gyorsan megemelik a vércukorszintet cukros, fehérlisztes termékektelített ínszalagok gazdag ételek fogyasztását, helyette telítetlen zsírokat válasszunkfehérjében, rostban, ásványi anyagban gazdag étkezéseink legyenek! Ezek a gyulladás szempontjából is fontosak.

Fontos lehet, táplálékkiegészítők szedésemivel az ínakat felépítő anyagokat ínszalagok bevinnünk ételekből.

Az íngyulladás

Amiben a kutatások egységesek az a glükózamin, kondroitin hatásaezek segíthetik az ínak egészségét, elősegíthetik a regenerációt. Illetve vehetünk összetett ízületvédőt is, ami egyben tartalmazza ezeket az ínszalagok.

A kollagén táplálékkiegészítő hatásáról csak egy tanulmányt találtam, itt ínszalagok állapították meg, hogy a regenerációt elősegítő molekulák szintjét megnövelte, de az ín erősségét nem.